Så säkras din SmartSolar Regulator – Steg för steg för optimal säkerhet!

|4/02, 2025

Så säkras din SmartSolar Regulator – Steg för steg för optimal säkerhet!

För många är det en självklarhet att säkra sin elektriska utrustning, men när det gäller solenergi finns det några vanliga fallgropar. I denna bloggpost reder vi ut dessa så att du kan få en säker och effektiv solenergianläggning.

Lite förenklat säkras solenergin på tre ställen innan den konsumeras: mellan solpanelerna och regulatorn, mellan regulatorn och batteriet, och slutligen mellan batteriet och förbrukaren. I denna bloggpost fokuserar vi på hur man säkrar från solpanelerna ner till batteriet.

Säkra mellan regulator & batteri

Att säkra mellan regulatorn och batteriet är relativt enkelt eftersom manualen tydligt anger vilken säkringsstorlek som ska användas. Det kan dock vara fördelaktigt att använda en automatsäkring som kan "trippas". Detta gör det enkelt att bryta strömmen vid underhåll och installationer, vilket ökar säkerheten och underlättar arbetet. Automatsäkringar är särskilt praktiska eftersom de kan återställas efter att ha löst ut, vilket sparar tid och pengar jämfört med att byta ut traditionella säkringar. 

För att underlätta valet av säkring erbjuder vi passande alternativ som tillbehörsförslag till alla SmartSolar-regulatorer. I guiden nedan kan du se både rekommendationerna i manualerna och våra egna förslag.

Säkra mellan solpaneler & regulator

Denna säkring är extremt viktig eftersom den skyddar regulatorn om panelen skulle skadas eller gå sönder. Många missar dock att installera en säkring mellan solpaneler och regulator. Denna säkring är lite mer komplex att dimensionera eftersom den måste anpassas till de paneler som är installerade.

Om ditt system endast har en panel är det enkelt. Du tittar på vilken maximal strömstyrka i ampere (A) panelen kan leverera och säkrar sedan 1,5 till 2,0 gånger det värdet. Även här är det fördelaktigt att välja en automatsäkring med "tripp"-funktion om det är möjligt. Detta gör det enkelt att bryta strömmen vid underhåll och installationer, vilket ökar säkerheten och underlättar arbetet.

Har du fler paneler anslutna till samma regulator, kan de vara seriekopplade, parallellkopplade eller en kombination av båda. Först behöver du räkna ut maximal spänning och strömstyrka. Spänningen är viktig för att säkerställa att den säkring du tänkt använda klarar av panelgruppens maximala spänning. När du har beräknat maximal spänning och strömstyrka för din panelgrupp, väljer du en säkring som ligger cirka 1,5 till 2,0 gånger den maximala strömstyrkan.

Seriekoppling
När solpaneler är seriekopplade, adderas deras spänningar medan strömstyrkan förblir densamma som för en enskild panel.

Formel:
Total spänning (V_total) = V1 + V2 + V3 + ...
Strömstyrka (I_total) = I1 = I2 = I3 = ...

Exempel: Om du har tre solpaneler med en spänning på 20V och en strömstyrka på 5A vardera:
V_total = 20V + 20V + 20V = 60V
I_total = 5A

Parallellkoppling
När solpaneler är parallellkopplade, adderas deras strömstyrkor medan spänningen förblir densamma som för en enskild panel.

Formel:
Total strömstyrka (I_total) = I1 + I2 + I3 + ...
Spänning (V_total) = V1 = V2 = V3 = ...

Exempel: Om du har tre solpaneler med en spänning på 20V och en strömstyrka på 5A vardera:
I_total = 5A + 5A + 5A = 15A
V_total = 20V

Genom att använda dessa formler kan du enkelt räkna ut den totala strömstyrkan och spänningen för dina solpaneler beroende på om de är seriekopplade eller parallellkopplade. Har du flera seriella grupper som sedan är parallellkopplade gör du bara beräkningen i flera steg för att komma fram till totalen.

Dimensionering av kablage

Det sista steget för en säker installation är att dimensionera kablarna korrekt. För att göra detta behöver du genomföra vissa beräkningar för att komma fram till rätt värde. De parametrar som påverkar är spänningen som går genom kabeln och dess längd. Kabellängden är den totala längden, både plus- och minuskabelns längd, vilket ofta kallas "roundtrip" eftersom det är den sträcka spänningen passerar fram och tillbaka. Generellt sett gäller att ju högre spänning du har i kretsen, desto mindre förlust får du.

Det enklaste sättet att göra dessa beräkningar är att använda appen "Victron toolkit", som finns både för Apple och Android. I appen kan du ange kabellängd och spänning, och den visar vilken förlust du får vid olika kabeltvärsnitt. I detta fall bör du sikta på att ha en förlust på maximalt 3%. Glöm inte att göra beräkningen både mellan solpanelerna och regulatorn samt mellan regulatorn och batteriet, eftersom dessa normalt skiljer sig åt. Det är viktigt att säkerställa att varje del av systemet är korrekt dimensionerat för att undvika förluster och maximera effektiviteten.

Lathund för Victron Energy SmartSolar MPPT Solcellsregulatorer

Lathunden nedan är framtagen för att underlätta jämförelse mellan de olika modellerna, dock skall angivna värden och funktioner alltid dubbelkollas i respektive manual.