Litium-batteri Smart

Lithium-järnfosfat (LiFePO4 or LFP) är det säkraste när det gäller vanliga Li-ion batterityper. Normalspänningen i en LFP cell är´3.2 V (bly-syra: 2 V/cell). A 12,8 V LFP batteriet består därför av 4 celler kopplade i serie och ett 25,6 V batteri som består av 8 celler ockå kopplade i serie.

I flera applikationer (särskilt icke nätanslutna solar och/eller vindanläggningar) kan energiverkningsgrad vara av avgörande betydelse. Tur-och-retur-verkningsgrad (urladdning från 100 % till 0 % och tillbaka till 100 % laddning) hos det genomsnittliga blybatteriet är 80 %. Motsvarande för ett LFP-batteri är 92 %. Laddningsprocessen hos bly-syra batterier blir särskilt ineffektivt när 80 % laddningstillståndet har uppnåtts, vilket resulterar i 50 % effektivitet eller till och med mindre i solarsystem där flera dagars reservenergi krävs (batteritid i 70 % till 100% laddat tillstånd). Däremot kommer ett LFP batteri fortfarande att uppnå 90 % verkningsgrad under ytliga urladdningsförhållanden. Storlek och vikt Sparar upp till 70 % i utrymme Sparar upp till 70 % i vikt.

Ett LFP batteri behöver inte vara fulladdat. Driftslivslängden förbättras rent av om det är delvis laddat i stället för fulladdat. Detta är en stor fördel med ett LFP jämfört med ett bly-syra batteri. Andra fördelar är breda driftstemperaturområden, utmärkta cyklingsprestanda, lågt inre motstånd och hög verkningsgrad.

Våra LFP-batterier har integrerade system för cellbalans och cellövervakning. Upp till 5 batterier kan parallellkopplas och upp till fyra 12 V batterier eller tv 24 V batterier kan seriekopplas för att en sätta ihop en 48 V batteribank på upp till 1500 Ah. Kablarna för cellbalans/övervakning kan kedjekopplas och måste anslutas till Battery Management System (BMS).