Använder Wi-Fi på din båt

|1/08, 2021

Använder Wi-Fi på din båt

Använda Wi-Fi på din båt
Trådlös kommunikation medför ett antal fördelar för en båt och dess nätverk. Den främsta anledningen till att använda den är, ja... för att den är trådlös! Inga ledningar/kablar innebär inga stökiga kabeldragningar och inga trånga ställen där det annars kan vara besvärligt att dra fysisk kabel. Detta är bra när det gäller att spara tid och pengar.

Det finns dock ett grundläggande problem med att använda trådlös kommunikation som den valda metoden, och det är störningar och anslutningsstabilitet. Det rekommenderas att använda Wi-Fi som en extra "trevlig att ha", snarare än den primära dataöverföringsmetoden ombord. Vissa data som delas mellan enheter i ett nätverk anses vara säkerhetskritiska, vilket betyder att det är mycket viktigt!

Data som AIS-mål, radar, GPS, djup som är nyckeln till att hålla fartyget och passagerarna säkra ska alltid ha en konstant anslutning (dvs en fysisk anslutning som ett NMEA 2000-nätverk). Ett idealiskt scenario för trådlös kommunikation är att ha en telefon/surfplatta ombord. Den primära enheten för data som AIS-mål som ska skickas till är plottern / MFD på NMEA 2000-nätverket, men det är helt acceptabelt att ha detta på en sekundär skärm som en surfplatta såväl som MFD.

Om denna data delades över Wi-Fi och anslutningen avbryts, eller om signalen lider av störningar (vilket är ganska vanligt med saker som mikrovågor och regn som orsakar problem), kan du potentiellt förlora AIS-information! I en situation där NMEA 2000-nätverket visar dessa data på din MFD och du tappade mål på den trådlösa anslutningen, är detta bra eftersom du kan återgå till MFD och hålla reda på alla mål.

Men om du bara skulle ha surfplattan ombord och sedan förlora den trådlösa anslutningen, har du omedelbart förlorat AIS-mål tillsammans med position och djup på en gång.Den här artikeln tyder inte på att trådlös anslutning är dålig, eftersom den generellt sett inte är det, och det visar sig vara ett mycket användbart tillägg till de flesta nätverk. Syftet är att förklara hur användning av trådlös kommunikation som primär kommunikationsmetod kan orsaka stora problem, och varför en fysisk anslutning alltid bör vara den huvudsakliga metoden för dataöverföring.

Om du letar efter en trådlös gateway att lägga till i ditt NMEA 2000-nätverk, är vår W2K-1 ett utmärkt val. Med loggningskapacitet och stöd för en mängd olika dataformat, inklusive NMEA 0183 som drivs av vår prisbelönta NGW-1-konverteringsmotor, kan W2K-1 hjälpa till att utöka ditt system.

Vår trådlösa gateway har testats och testats med flera NMEA 0183-applikationer på både iOS och Android, inklusive branschens favorit Navionics. Vi letar alltid efter att lägga till fler appar till den testade listan, så om du har några som du vill testa, vänligen meddela oss. Listan över applikationer som stöds finns här.

Actisense W2K-1 NMEA 2000 till WiFi Gateway

Förstå signalstyrkor
En bra Wi-Fi-anslutningsstyrka är avgörande för den kontinuerliga driften av alla trådlösa enheter som är anslutna till en trådlös gateway, router, PC etc... men hur visas Wi-Fi-styrkan och vad betyder det?

Det finns mer än ett sätt att visa signalstyrka, vilket kan komplicera saker lite, men en metod är vanligare än de andra. Signalstyrka kan visas i milliwatt (mW), på en RSSI-skala (Received Signal Strength Indicator), men vanligare som decibel i förhållande till en milliwatt (dBm).
dBm är det mest konsekventa och universella sättet att visa signalstyrka. Lyckligtvis, eftersom RSSI använder olika skalor, kommer många trådlösa mottagare och adaptrar att konvertera den till dBm. dBm fungerar på en negativ skala, där ju lägre siffra, desto sämre signal, vanligtvis på en -30 till -100 skala. I detta scenario är -30 en mycket bättre signal än -85 till exempel.

dBm är en logaritmisk skala, vilket betyder att varje ökning eller minskning i värde blir en multiplikator. I detta fall representerar varje 10dBm en 10-faldig effektförändring. Således är en 0dBm-signal ekvivalent med 1mW och en -10dBm-signal är 0,1mW. Detta innebär att ett enkelt tvåsiffrigt nummer kan representera massiva förändringar i signalnivån – t.ex. -80dBm är en signalnivå på 0,00000001mW!

RSSI anses vara en vanligare mätmetod än mW, men det finns ingen standard universell skala för RSSI. På grund av detta kan du få variation i måtten, t.ex. om den ena arbetar på skalan 0-255 och den andra är 0-60, är en avläsning på 30 mycket olika på båda.

Signalstyrka, Vad detta betyder

  • 30 dBm Detta är ungefär så nära maximal signalstyrka som du kan komma. Enheten måste vara mycket nära åtkomstpunkten för detta. Denna starka signal krävs inte för att enheten ska kunna användas.
  • 67 dBm Signalnivån som anses vara "riktmärke" för streaming etc... detta är en bra stark signal som kommer att stödja det mesta.
  • 73 dBm Detta är den lägsta signalstyrkan som krävs för tillförlitlig och konstant data-/paketöverföring
  • 80 dBm Vid denna signalnivå finns risk för instabilitet och paketförlust. Grundläggande anslutning kommer troligen att fungera på den här nivån, men inte mycket annat
  • 90 dBm Detta är precis längst ner på signalstyrkeskalan. På denna nivå kommer anslutningen att vara känslig för en stor mängd störningar och kommer förmodligen inte att hålla en anslutning särskilt länge, om alls!

Kort sagt, förutsatt att din signalstyrka är -73dBm eller högre, kommer du att ha en pålitlig kommunikationsström för data när du använder trådlösa gateways som vår W2K-1 för NMEA Dataöverföring.